De meest gehoorde fabels over honden

Kruisingen zijn gezonder dan rashonden

Dit is één van de bekendste fabels die er zijn. Kruisingen zijn zeker niet gezonder dan rashonden. Allereerst worden kruisingen nooit getest op hun genetische gezondheid bij het fokken, wat de kans op het ontwikkelen van genetische ziekten waarschijnlijk verhoogt. In een onderzoek door UC Davis naar 24 verschillende genetische aandoeningen, was er weinig tot geen verschil tussen de rashonden en de kruisingen getest.

Een oude hond leer je geen nieuwe trucjes

Deze gedacht klopt zeker niet. Een hond, ongeacht zijn leeftijd, kan nieuwe dingen leren en wil graag de gelegenheid hebben om dit te doen. Tuurlijk heb je enkele oudere honden die gesteld zijn op hun gewoontes maar dat betekent niet dat ze niet kunnen leren. Je zult wat creatiever moeten zijn met je trainingen en je moet uitzoeken wat jou hond het meest motiveert. Alle honden, jong en oud, vereisen mentale stimulatie. Het trainen van een oude hond om iets nieuws te leren zal zijn geest gezond houden, zelfs als zijn lichaam het allemaal niet meer zo snel bij kan houden.

Een puppy kan je pas vanaf 6 maanden trainen

Een heleboel nieuwe baasjes zijn er van overtuigd dat je nog niet moet beginnen met trainen tot de hond minstens 6 maanden oud is. Er wordt gedacht dat een hond pas op deze leeftijd “rijp” genoeg is om te begrijpen wat er wordt bedoeld. Onzin! Trainen moet beginnen zodra jou pup zijn eerste pootje over de drempel stapt van zijn nieuwe huis. Wat dat betreft zijn het net kinderen en hebben ze behoefte aan grenzen, routines en moeten ze manieren leren.

Als je als eigenaar wacht tot 6 maanden zal je een lastige tijd te wachten staan met moeilijk gedrag dat al veel eerder en makkelijker aangepakt had kunnen worden. Competitieve hondensport, anderzijds, wordt aangeraden om pas met 2 jaar mee te beginnen. Dit in verband met puppy gewrichten, spieren en pezen die nog niet volgroeid en sterk genoeg zijn.

Pit bulls zetten hun kaken op slot

Het wordt al lang gezegd dat Pit Bulls hun kaken als ware op slot kunnen zetten wanneer ze aanvallen. Dit is simpelweg niet het geval. Kaken kunnen niet “op slot”, aangezien het lichamelijk onmogelijk is. Ze hebben dezelfde anatomie als elke andere hond op deze aarde, zonder speciale mechanismen of functies waardoor ze “gevaarlijker” zouden zijn. Door zijn sterke kaakspieren kan een pitbull wel lang vasthouden.

Droge neus betekend zieke hond

Bezorgde eigenaren vragen vaak of een droge neus een zieke hond betekent. Het antwoord daarop is kort gezegd ‘nee’. Er zijn vele redenen waarom je hond een droge, warme neus kan hebben en deze hoeven niets te maken te hebben met zijn gezondheid. Een droge neus kan bijvoorbeeld gewoon het gevolg zijn van een hond die in de zon of bij een warmtebron heeft gelegen. Daarnaast kan een hond een droge neus krijgen als hij zich in een kamer bevindt met een slechte luchtcirculatie. In feite kan de neus van je hond in de loop van de dag meerdere malen van nat naar droog veranderen.